Τα αιθέρια έλαια είναι ευεργετικά για την ευζωΐα, εφόσον τα χρησιμοποιούμε σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλείας. Διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω ώστε να μπορέσετε να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τα αιθέρια έλαια, ανάλογα με το είδος του αιθέριου, την ηλικία σας ή τις ιδιαιτερότητες της υγείας σας. Και θυμηθείτε: ενδείκνυται να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια κατόπιν συμβουλής του γιατρού ή του αρωματοθεραπευτή σας.

Ειδικές προφυλάξεις ανά περίπτωση χρήσης:

– Ποτέ ΔΕΝ χρησιμοποιούμε στην ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΑΔΙΑΛΥΤΑ τα αιθέρια έλαια. Είναι πολύ ισχυρά και ενδέχεται να επιφέρουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις ερεθισμών. Πάντα τα διαλύουμε σε κάποιο έλαιο, συνήθως έλαιο βάσης.
– Τα αιθέρια έλαια που προέρχονται από εσπεριδοειδή (Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Περγαμόντο, Λεμόνι κλπ) ενδέχεται να προκαλέσουν φωτοευαισθησία αν εκτεθούμε στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία αμέσως μετά τη χρήση. Γι΄ αυτό, αν χρησιμοποιήσαμε ανάλογο αιθέριο έλαιο στην επιδερμίδα μας, βγαίνουμε στον ήλιο τουλάχιστον μετά την πάροδο 4ώρου.
– Οι αναλογίες στη χρήση των αιθέριων ελαίων που θα βρείτε παρακάτω πρέπει να μειώνονται όταν πρόκειται για χρήση σε παιδιά ή σε ηλικιωμένα άτομα.

Αν ανήκετε σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες, χρησιμοποιήστε τα αιθέρια έλαια ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ γιατρού ή αρωματοθεραπευτή:
– Έγκυες γυναίκες σε κάθε στάδιο
– Βρέφη και παιδιά έως 1 έτους
– Ομάδα ατόμων με σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα
– Ομάδα υπερτασικών ατόμων

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Όλα τα αιθέρια έλαια ΔΕΝ είναι πόσιμα! Ακόμα και τα πόσιμα, όμως, χρειάζεται να λαμβάνονται πολύ προσεκτικά ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑΤΡΟΥ.

Τρόπος χρήσης αιθέριων ελαίων σε κομπρέσα

 

 

Χρησιμοποιήστε ένα σκεύος με νερό (ζεστό ή κρύο). Ανά μισό λίτρο νερού, προσθέστε 4-6 σταγόνες αιθέριου ή αιθέρων ελαίων (συνολικά αν είναι πάνω από ένα είδος). Αναμίξτε καλά να διαλυθούν και βρέξτε με το μίγμα ένα καθαρό πανί, στίψτε το καλά και τοποθετήστε το στο σημείο του δέρματος που πάσχει.

 

 

Τρόπος χρήσης αιθέριων ελαίων σε μπανιέρα (βύθιση σε νερό)
Οι αναλογίες των αιθέρων ελαίων για χρήση στη μπανιέρα είναι οι εξής:
– Για άτομα 12-65 ετών, 7-12 σταγόνες αρκούν
– Για άτομα 1-12 ή πάνω από 65 ετών καθώς και για έγκυες γυναίκες, ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, 2-6 σταγόνες. (Όσο νεαρότερο ή γηραιότερο το άτομο, τόσο πιο λίγες οι σταγόνες από τη δοσολογία αυτή)

 

 

ΣΥΣΤΑΣΗ: Προσθέστε τις σταγόνες των αιθέριων ελαίων αφού ολοκληρώσετε το γέμισμα της μπανιέρας και όχι μαζί με τη ροή του νερού διότι τα αιθέρια ενδέχεται να εξατμιστούν. Να προτιμάτε το χλιαρό έως ζεστό νερό.

 

 

Τρόπος χρήσης αιθέριων ελαίων σε συσκευή διάχυσης
Ανάλογα με τη συσκευή που διαθέτετε και το μέγεθός της, Vaporizer, Diffuser, Oil Burner, Bulb Ring αλλά και το μέγεθος του χώρου, η συνιστώμενη ποσότητα αιθέριου ελαίου ποικίλει.

 

 

Σε γενικές γραμμές, για τις κοινές συσκευές βασιστείτε στην αναλογία:
2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου / 10 ml νερού

 

 

Τρόπος χρήσης αιθέριων ελαίων σε μάλαξη (μασάζ)

 

 

Θυμίζουμε ότι ποτέ δεν χρησιμοποιούμε αδιάλυτα τα αιθέρια έλαια πάνω στην επιδερμίδα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν ένα έλαιο βάσης μέσα στο οποίο θα προσθέσουμε το ή τα αιθέρια έλαιά μας, σε ποσοστό που να μην ξερερνά το 2%-3% της ποσότητας του ελαίου βάσης.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παραπάνω ποσοστό αιθέριου ελαίου αναφέρεται στη γενική κατηγορία των ατόμων με ηλικία 12-65 ετών και πρέπει να μειώνεται ανάλογα με το εάν πρόκειται για πολύ μεγαλύτερο ή πολύ νεότερο άτομο.

 

 

Ενδεικτικά:
 1,5% αιθέριου ελαίου για άτομα 6-12 ετών
– 1%  αιθέριου ελαίου για άτομα 4-6 και άνω των 65 ετών
– 0,2 – 0,5% αιθέριου ελαίου για: βρέφη και έγκυες γυναίκες (στο χαμηλότερο ποσοστό) και άτομα 1-4 ετών (στο υψηλότερο ποσοστό)

 

 

Για τον ευκολότερο υπολογισμό των αναλογιών σας, λάβετε υπόψιν τα παρακάτω:
Κάθε σταγόνα αιθέριου ελαίου αναλογεί σε 0,05ml.

 

 

Κάθε συσκευασία των 10ml αναλογεί σε 200 σταγόνες αιθέριου ελαίου.

 

 

ΕΠΟΜΕΝΩΣ: Εάν έχουμε έλαιο βάσης 100ml, πολλαπλασιάζουμε με το 0,02 (2%) για να βρούμε την ποσότητα του αιθέριου ελαίου.
Δηλαδή: 100ml × 0,02 = 2ml

 

 

Άρα, θα χρειαστούμε 2ml αιθέριο έλαιο για κάθε 100ml ελαίου βάσης.
Για να βρούμε πόσες σταγόνες είναι τα 2ml, υπολογίζουμε:
2 ÷ 0,05 = 40 σταγόνες

 

 

Τρόπος φύλαξης

 

 

Τα αιθέρια έλαια χρειάζεται να αποθηκεύονται μακριά από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου γιατί οξειδώνονται. Επίσης, τα αδιάλυτα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να φυλάσσονται σε πλαστικά σκεύη ή μπουκάλια γιατί ενδέχεται να τα διαλύσουν.

 

 

Αποθηκεύστε τα αιθέρια έλαια σε μπουκάλια ή σκεύη από σκούρο γυαλί και τοποθετήστε τα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Θυμηθείτε ότι τα αιθέρια έλαια είναι εύφλεκτα! Γι΄ αυτό αποφύγετε ζεστά μέρη ή σημεία κοντά σε θερμαντική πηγή.
Κλείστε το σκεύος αποθήκευσης καλά γιατί εξατμίζονται εύκολα.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: φυλάξτε τα αιθέρια έλαια ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ.